جنگ ها و انقلاب ها برجسته ترين پديده هاي اجتماعي هستند كه سرنوشت اجتماعي جوامع انساني را دستخوش تغيير مي كنند. جنگ ايران و عراق، حادثه تاريخي بزرگ و سرنوشت سازي بود كه در بستر مجموعه اي از عوامل و زمينه هاي متفاوت شكل گرفت و از تاريخ 31 شهريور سال 1359 با تجاوز عراق آغاز شد ودر تاريخ 29 مرداد سال 1367، پس از پذيرش قطع نامه 598 از سوي جمهوري اسلامي ايران به پايان رسيد.
تحليل علل و زمينه هاي وقوع جنگ عبارتند از :
1. اختلافات تاريخي و رقابت دو كشور ايران و عراق 2. معضلات ژئوپلتيكي عراق كه تاكنون منشأ آغاز دو جنگ شده است. 3. ماهيت رژيم عراق و تضاد آن نظام جمهوري اسلامي ايران 4. وقوع انقلاب اسلامي در ايران و تغيير مناسبات منطقه اي با نگراني از صدور انقلاب 5. تغيير توازن قوا و پيدايش خلأ قدرت در منطقه 6. تنش در مناسبات ايران و آمريكا بر اثر سياست هاي مداخله جويانه آمريكا در ايران و واكنش ايران در تصرف سفارت امريكا 7. فروپاشي قدرت سياسي -نظامي و اقتصادي گذشته در ايران و عدم انسجام دروني براي تصميم گيري و مقابله با بحران ها و تهديدات خارجي.
تاكنون هر چه گفتيم از صنعت هوا فضاي روسيه (اتحاد جماهير شوروي سابق) و ايالات متحده آمريكا بوده. دليلش مبرهن است، آن ها از مقتدران اين صنعتند. اما در اين ميان كشورهاي ديگر نيز در اين رقابت حرف هاي جديدي براي گفتن دارند. بله! كشورهاي اروپايي نيز دوش به دوش آن دو در حركتند و چه بسا از جهاتي مقتدرتر باشند. اين بار دو جنگنده پيشرفته اروپايي كه هر دوي آن ها براي آغاز قرن ۲۱ طراحي شده اند را مرور مي كنيم. اين دو هواپيماي جنگنده با نام هاي جنگنده اروپا EF2000۱ و Rafale۲ هم اكنون از پيشرفته ترين هواپيماها به حساب مي آيند و در رقابت با بسياري از هواپيماهاي جنگنده روسيه مانند Mig-29,Tu-28,Su-35,Su-27... يا جنگنده هاي آمريكايي مانند F-15-F-16 و... حرف اول را مي زنند.