بررسي مواد رنگي از نظر شيميايي ،. بخش جالبي از شيمي كاربردي را تشكيل ميدهد به شيمي رنگ معروف است . در اين قسمت انواع تقسيم بندي مواد رنگي ، مواد اوليه ( Primaries ) مواد حد واسط ( Intermediates ) بررسي ميگردد .
1 – طبقه بندي مواد رنگي
علاوه بر تقسيم بنديهاي قديمي اين مواد را به مصنوعي و طبيعي ، گياهي و غير گياهي ، معدني و آلي و غيره طبقه بندي ميكردند در تقسيم بندي جديد كه بر اساس كاربرد رنگها متكي است اين مواد بطور كلي به دو بخش عمده زيير تقسسيم بندي شده است:
I - بيگمانها ( رنگدانه ها ) يا بيگمنت ها ( PIGMENTS )
II - رنگها ( DYES )
اغلب رنگها موارد استفاده شان در صنايع رنگرزي نساجي اهميت دارند در صورتي كه بيگمانها در موارد غير رنگرزي نساجي كاربرد بيشتري دارند . هر چند كه بعضي مواقع آنچنان مرز مشخص بين ايندو بخش رنگ نميتوان تقسيم نمود .
فرمولاسيون :مدت 4 تا 5 ساعت حرارت ديده عمل پخت صابون نسبتا تكميل گرددپس از مرحله توليد چربي به صابون ‚ به علت اينكه جرم حجمي صابون پخته شده كمتر و گليسيرين بيشتر است فاز پاييني كه شامل گليسيرين است تخليه و فاز بالائي وارد خشك كن ميگردد .فاز حاوي گليسيرين كه با نمك و…. آغشته است مي تواند براي استهصال گليسيرين مورد باز يابي قرارگيرد كه چون عمل پر هزينه ايست معمولا به همان صورت اوليه براي استفاده به كارخانه هاي كود شيميايي فروخته ميشود .فاز وارد شده به خشك كن با از دست دادن رطوبت به صورت قطعات سفتي در آمده كه پس از عبور از رنده مجددا خرد شده آنگاه در ذخيره مي گردد . پس از آن وارد ميكسر شده همراهبا اسنس و رنگ و دي اكسيد تيتانيم سيليكات سديم مخلوت مي گردد . آنگاه جهت اختلاط بيشتر كه باعث بالا رفتن كيفيت صابون مي شود از دستگاه تري رول كه سهغلتك افقي با حركت در جهت مخالف استاستفادهمي شود .صابون پس از عبور از تري رول به صورت ورقه هاي نازك در آمده وارد دستگاه ماكاروني كن شده كه در آن ‚ به صورت رشته هايباريكي در مي ايد .